Yağ Enjeksiyonu

Yağ Enjeksiyonu

Yağ enjeksiyonu nedir?

Vücudumuzun bir bölgesinden alınan yağ dokusu istenen başka bölgelere verilebilir. Yağ enjekte edilen bölgelere dolgunluk kazandırır, derin kırışıklıkları ortadan kaldırır. Yüz ve vücut hatlarını düzeltmek, konturları belirginleştirmek için de kullanılabilir.

Son yıllarda liposuction tekniklerinin popüler olması ile yağ enjeksiyonu sıklığı da artmıştır. Kişiye zaten liposuction yapılacaksa, aynı seansta yağ dolgusu da rahatlıkla yapılabilir. Böylece alınan yağın bir kısmı da atılmamış, işe yaramış olur.

Yağ dokusu kişinin kendine ait olduğu için ek bir maliyeti ve alerji yapma olasılığı yoktur. Ayrıca içerdiği kök hücreler sayesinde yağ dokusu verildiği bölgeyi gençleştirir ve tazeler. Bu özellikleri ile sentetik dolgulardan üstündür.

Yağ enjeksiyonu ne işe yarar?

Yağ dolgusu her şeyden önce enjekte edildiği alana hacim kazandırır. Yaşlanma ile birlikte yüz hacim kaybeden ve sarkar. Yaşlanmanın etkileri çok ağır değil ise yağ dolgusu yüz ovalinin tekrar kazanılmasını sağlar ve daha genç görünüm elde edilir.

Yağ dokusunu “nano yağ grefti” şeklinde tüm yüze cilt altına enjekte ederek yaymak cildin kalınlığını ve kalitesini arttırır.

Yağ dokusu içerisinde yer alan kök hücreler cildi onarır ve yenilenmesini sağlar.

Yağ dokusu çok miktarda ve kolayca elde edilebilen bir dolgu malzemesidir. Hazır dokular 1 cc’lik enjektörlerde gelirken, yağ dokusunu yüze bir seferde 20-30 cc uygulamak mümkündür.

Yağ dokusu çeşitli işlemlerden geçirilerek inceltilebilir, kök hücre ya da PRP ile karıştırılıp etkinliği arttırılabilir.

Sizin kendi dokunuz olduğu için alerji gibi yan etkileri olmaz.

Yağ enjeksiyonu için yağ nerelerden alınır?

Yağ enjeksiyonu için kullanılan yağlar özel liposuction enjektörleri vasıtasıyla genellikle karından alınır. Bel ve kalça bölgeleri de sıklıkla bu amaçla yağ alınabilen bölgelerdendir. Bu bölgelerin yanı sıra liposuction planlanan kişilerin kol ve bacaklarından alınan yağlar ve hatta göz kapağı estetiği yaptırılırken gözaltı torbalarından alınan yağlar da yağ enjeksiyonu uygulamasında kullanılabilir.

Yağ enjeksiyonu nasıl yapılır?

Enjekte edilecek yağ liposuction yöntemi ile alınır. İhtiyaç duyulan yağ miktarına göre lokal ya da genel anestezi uygulanabilir. Alınan yağ süzülerek ya da santrifüj edilerek enjeksiyona hazır hale getirilir. Enjektörlere doldurulup uygun kanüllerle istenen bölgeye ve istenen derinliğe verilir.

Enjeksiyon yapılacak bölgenin büyüklüğüne göre sinir blokları ya da genel anestezi kullanılarak ağrısız bir işlem gerçekleştirilir.

Yüz germe, liposuction, meme büyütme, karın germe vb her estetik cerrahi ameliyatı ile kombine edilebilir.

Yağ enjeksiyonu ne kadar sürer?

Yağ enjeksiyonu yapılacak bölgelere ve enjekte edilecek yağa da bağlı olarak değişmekle birlikte, 30 ila 60 dakika arası sürer.

Yağ enjeksiyonu hangi ortamda yapılmalı?

Her ne kadar lokal anestezi altında yapılan bir operasyon da olsa yağ enjeksiyonu ameliyathane ortamında yapılmalıdır.

Klinik ortam hem sakinleştirici ilaçların kullanımıyla hasta konforunun artırılmasına fayda sağlar hem de çok basit bir işlem olsa da birçok aşamadan oluştuğundan steril bir ortam hasta sağlığı için son derece önemlidir.

Yağ enjeksiyonu kalıcı bir etki sağlar mı?

Verilen yağın yaklaşık %50-60’’ı 6 ay içinde erir. Kişiden kişiye ve enjekte edilen bölgeye göre değişmekle birlikte yaklaşık %40-50’si kalıcıdır. Tekrarlanan uygulamalar ile kalan yağ miktarı arttırılabilir.

Yağ dokusunun kalıcılığını arttırmak mümkün müdür?

Son yıllarda bu konuda çok sayıda çalışma yapılmaktadır. PRP ya da kök hücre eklenerek yağ dokusunun kalıcılığını ve etkinliğini arttırmak mümkündür. Ancak bu uygulamalar ek maliyetler getirecektir.

Yağ enjeksiyonu hangi bölgelere uygulanabilir?

Yağ enjeksiyonunun en sık uygulandığı bölge yüzdür. Dudakları kalınlaştırmak, ağız kenarındaki derin kırışıklıkları doldurarak yok etmek, kaş kuyruklarını belirginleştirmek, elmacık kemiklerini dolgunlaştırmak hatta alt çeneyi biraz büyütmek amacıyla yağ enjeksiyonu yapılabilir.

Yağlar kalçaların şeklini düzeltmek, daha önce yapılmış ve çöküklüklere sebep olmuş liposuction deformasyonlarının düzeltilmesi için de sıkça kullanılır.

Bazı kazalardan sonra oluşan çöküntüler yağ enjeksiyonu ile başarı ile doldurulabilir.

Obezite cerrahisi geçirmiş popülasyonda oluşan yüz zayıflamasının telafisi için de sık kullanılan bir yöntemdir. Çünkü bu gruptaki hastalar için gerekli.

Yağ enjeksiyonları yalnızda estetik amaçla mı kullanılır?

Yağ enjeksiyonlarını sıklıkla rekonstrüktif (onarıcı) cerrahi işlemler için de kullanmaktayız. Örneğin kanser sonrası yeni meme oluşturulması, yanık ve travma sekelleri ile sonradan oluşan çeşitli izlerin düzeltilmesi, kontur bozuklukları ve çökmelerin doldurulması amaçlarıyla sıklıkla başvurduğumuz bir yöntemdir.