Burun Estetiği

Burun, yüzün tam ortasında yer alan, ilk bakışta hemen göze çarpan bir organ olarak yüz güzelliğinde çok önemli bir rol oynar. Bu nedenle burun ameliyatları en sık yapılan estetik operasyonların başında gelir.

Burnun işlevi estetik uygulama sırasında dikkate alınmalıdır

Burnumuz, yüzümüzün bütünlüğüne ve ifadesine önemli katkı sağlarken, fonksiyonel anlamda da görevler üstlenmiştir. Nefes alma sırasında havanın geçeceği ana yol olması, geçiş sırasında havanın temizlenmesi ve nemlendirilmesi, koku alma fonksiyonu, burnumuzun temel görevleridir. Bu nedenle estetik burun ameliyatı planlanırken, kişinin hava yolu açıklığı ve buraya yapılacak müdahaleler de planlanmalıdır. Güzel görünen ama nefes alma olanağı vermeyen bir burun, başarısız bir ameliyatı gösterir.

Burun estetiği eskiden nasıldı? Günümüzde burun estetiğine bakış

Burun ameliyatı, estetik cerrahın bakış açısını ve temel felsefesini ortaya koyan bir işlemdir. Estetik ameliyatlara ulaşmanın zor olduğu geçmiş yıllarda, çok iddialı, ameliyat olduğu çok uzaktan belli olan, uç kısmı havada, sırt kısmı oyulmuş burunlar yapmak başarı sayılıyordu. Oysa günümüzde yüzün diğer elemanları ile uyum içerisinde, yapıldığı belli olmayan, mümkün olduğunca doğal ve nefes alabilen bir burun oluşturmak temel amacımızdır. Tabii yapılan burnun ömür boyu bozulmadan kalması da gerekir.

Her şeyiyle mükemmel, adeta kalıpta üretilmiş gibi bir uzuv dikkat çekicidir ve insan doğası ile uyumsuzdur. Böyle bir ameliyat sonrasında burun tüm bakışları üzerine toplayacak ve yüzde temel ilgi odağı olacaktır. Oysa doğal burun, ilgiyi üzerinde toplamamalı, bakışlar buruna değil, gözlere odaklanmalıdır. Bu amaca ancak tüm yüz ile uyumlu bir burun yapılarak elde edilebilir.

Burnun yüz estetiğindeki önemi

Estetik plastik cerrahlar eğitimleri süresince sadece “burun” değil, tüm yüz estetiği ve oranları üzerine çalışırlar. Dolayısı ile oluşturulacak burnun yüzün diğer bölümleri ile, gözler ile, çene ile.. uyumunu sağlamada azami çaba gösterirler. Yani burnu tek bir organ değil, yüzüm bir parçası olarak görüp bir uyum (harmoni) elde etmeye çalışırlar. Tüm yüz ile uyumlu bir burun oluşturulabilirse zaten hedefe ulaşılmış demektir.

Biz de ameliyatlarımızda, tüm burunu baştan yaratmaktansa, doğal görünüm verecek en az müdahale ile en az dokunuşla yüze ve ifadeye uygun burun oluşturmayı amaçlıyoruz. Yani kişinin neye gereksinimi varsa, hangi noktalarda dokunuş lazımsa, o bölgeye odaklanıyoruz. Bu felsefeyi “minimal invazif rinoplasti” olarak tanımlayabiliriz.

Ulaşılmak istenen nokta, burunun yapıldığının hiç belli olmaması, burnun yüzün diğer elemanları arasında kaybolup gitmesidir.

İdeal burun şekli nasıl olmalı?

Estetik kesin matematik değerlerle açıklanabilen bir kavram olmasa da güzel olanı tanımlarken fark edilmiştir ki güzel kavramımız simetri ile bağlantılı. Genellikle simetrik, diğer yapılar ile uyumlu ve bize tanıdık olanı, güzel olarak tanımlıyoruz.

Tüm bu açıklamalar ile belirli oransal değerlerin ötesinde en estetik ve güzel burun yüzünüzle orantılı ve doğal görünen burundur diyebiliriz. Bir burun estetiğinin başarısı için birinci koşul doğal görünmesi olmalıdır. Yüzünüzle simetrik, uyumlu ve doğal görünen, ameliyatlı olduğu anlaşılmayan burun estetiği başarılıdır diyebiliriz.

Neden burun estetiği yapılır?

Burun estetiği ameliyatının yapılmasının iki ayrı nedeninden söz edebiliriz:

Sağlık amaçlı burun estetiği

Doğuştan gelen bazı deformiteler, kazalar, çeşitli hastalıklar veya darbeler nedeniyle nefes almakta zorluk, burun tıkanıklıkları, konuşma zorlukları, kırık, horlama, koku almada güçlük veya hiç koku alamama, koku alamamaya bağlı tat alma sorunları ve hatta uyku bozuklukları gibi temel olarak burnumuzdan kaynaklı problemler yaşıyorsak burun ameliyatı tedaviniz olabilir.

Estetik amaçlı burun estetiği

Estetik burun ameliyatı (rinoplasti), kişinin estetik açından burnundan hoşnut olmaması neticesinde, yüz güzelliğinin tamamlanması amacıyla yapılan estetik cerrahi girişimdir.
Burun estetiği ile burun sırtındaki yüksekliğin giderilmesi, burnun dış çatısında var olan eğriliklerin düzeltilmesi, burun ucunun kaldırılması, burun uzunluğunun kısaltılması, burun kanatlarının küçültülmesi, deliklerin şekillendirilmesi, septum adını verdiğimiz burnun ortasındaki kıkırdaktaki eğriliklerin düzeltilmesi gibi çeşitli işlemler yapılabilmektedir.

Estetik burun uygulaması

Burun estetiği öncesi ne konuşuyoruz?

Burun ameliyatı öncesinde doktorunuzla burnunuzda nelerden rahatsız olduğunuzu detaylı olarak konuşmalısınız. Burnunuz kemerli mi? Eğri mi?, Burun ucu düşük mü?, Gülünce aşağı doğru mu dönüyor? Çatısı dar mı yoksa geniş mi? Nefes alma sorunu yaşıyor musunuz?.. gibi.

Ardından nasıl bir burun istediğinizi de konuşmalısınız. Çok mu küçük? Çok mu eğimli? Dar mı? Delikler nasıl olacak.. gibi.

Doktorunuz da bu isteklerinizin hangilerinin elde edilebileceğini, istediğiniz burnun yüzünüze uyum sağlayıp sağlamayacağı, ameliyat sonrasında nasıl bir görünüm kazanacağınız, ameliyat sonrası burnunuzun doğal gözükmesi için neler yapılması gerektiğini size anlatacaktır.

Bilgisayar ortamında ameliyat sonrası burnunuzun nasıl görüneceğini aşağı yukarı görüntülemek artık mümkün. Tüm aşamalarda doktorunuzla uyum içerisinde olduğunuzdan ve aynı dili konuşup karşılıklı güven geliştirdiğinizden emin olmanızı tavsiye ederim.

Burun estetiği

Burun estetiği kaç saat sürer?

Rinoplasti operasyonu, hastaya yapılacak girişimlere göre ortalama 1.5-3 saat arasında sürer. Sadece burun ucuna müdahale edilecek işlemler kısa sürerken, tüm burnun şekillendirileceği, hava yoluna müdahale gerektiren, kıkırdak yamalarla desteklenmesi gereken burunlar, daha fazla zaman alır.

Burun estetiği sonrası

Ameliyat sonrasında ağrı hemen hemen hiç olmaz. Hafif bir ağrı olsa bile, ağrı kesici ilaçlarla engellenebilir.

Ben hastalarıma ameliyat günü hastanede kalmalarını öneriyorum. Çünkü ilk gün oluşabilecek hafif sızıntı ve sızlamalarla, anestezi nedeni ile ortaya çıkabilecek bulantı hissi ile evde mücadele etmek zordur. Hastanede, hekim ve hemşire kontrolü altında ilk gece rahat geçirilir.

Burun estetiği öncesi sonrası

Burun ameliyatı olmayı düşüne kişilere, muayene sırasında öncesi-sonrası resimlerine bakmak yerine, doktorunun estetik bakış açısı ve felsefesini anlamaya çalışmalarını öneririm. Çünkü her cerrahın çok iyi sonuçları olduğu gibi, daha az tatmin edici sonuçları da vardır. Oysa muayene için gelen kişilere en iyi sonuçlar ve aynı resimler gösterilir. Elbette ki deneyim önemlidir. Ancak hep mükemmel ameliyatlar yaptığını söyleyen doktor muhtemelen gerçekleri söylemiyordur.

Bu nedenle geçmiş hastaların resimlerine bakmak yerine kendinizi, talep ve beklentilerini anlatmak, doktorunuzun yaklaşım ve felsefesini anlamaya çalışmak daha doğrudur. Kendinizi ellerinde rahat ve huzurlu hissedeceğiniz cerrahı seçmeniz sizin yararınıza olacaktır. Çünkü gergin girilen ameliyatlarda ameliyat sonrası süreç de gerilimli geçer. Oysa huzur içinde ve rahat girilen işlemler sonrasında, sonuca giden yolda el ele ve güler yüzle yürümek mümkündür.

Burun estetiği hakkında sizden gelen sorular

Profilpasti Nedir?

Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı burun ameliyatı öncesi sadece burnunuza bakmaz. Yüzünüzü bir bütün olarak inceler. Dolayısı ile tüm yüzünüzün daha güzel görünmesi için çene ucu, alın, yanaklar gibi başka bölümlere girişim yapılması gerekirse size önerecektir. Burun dışındaki diğer bölgelere de girişim yapılması “profilplasti” olarak adlandırılır.
İstenirse, alın bölgesi törpülenebilir ya da enjeksiyonlarla doldurulabilir. Çene ucu gerideyse doldurulabilir ya da kemik şekillendirilebilir.

Dolgu ile burun şekillendirme yapılabilir mi?

Dolgu ile burun şekillendirme yeni ve çok gündemde bir konu. Uzun zamandır yüzün pek çok bölgesine dolgu enjeksiyonu yaparak yüzü şekillendiriyoruz. Aynı işlem burun için de kullanılabilir. Hyaluronik asid içerikli ve uzun süre etkili olan dolgular, burundaki deformiteleri kamufle etmek amacı ile kullanılabilir.

Bu işlem sırasında az miktarda dolgu ile, hafif kemerleri, asimetrileri hafifçe düzeltmek ve gizlemek mümkündür. Ancak unutulmaması gereken bu uygulama asıl sorunu düzeltmez, sadece hafifçe kamufle edebilir. Kalıcı değil geçici bir çözümdür. Sadece minör, minimal sorunların saklanmasını sağlayabilir.

Majör deformiteleri ya da ciddi bozuklukları düzeltmek amacı ile çok miktarda dolgu uygulaması bazı riskler taşıdığı için önerilmemektedir.

Burun estetiği ameliyatının yaş sınırı var mıdır?

18-20 yaşından itibaren burun estetiği ameliyatı yapılabilir.

Ameliyat sonrası morluk ve şişlik oluyor mu?

Sadece burun ucuna yapılan küçük işlemlerde çok az şişlik oluşur. Ancak kemiğe müdahale edilen komplike işlemlerde bir miktar şişlik oluşması doğaldır. Bunu azaltmak için gerekli müdahaleler ameliyat sırasında yapılır, engelleyici ilaçlar ameliyat sırasında ve öncesinde verilir. Şişliğin büyük kısmı ve göz altlarında oluşabilecek hafif morluklar bir hafta-on gün içerisinde geriler.

Burun estetiği sonrası tamponlar ne zaman çıkartılır?

Burun ameliyatı olmak isteyen kişilerin ana korkularından birisi de tamponlardır. Hastalar arasında geçmiş dönemlerde ameliyat olanların tampon çekilme anılarına ait efsaneleşmiş hikayeler dilden dile dolaşır. Oysa günümüzde, eskisi gibi uzun ve yapışan tamponlar kullanılmamaktadır. Bunun yerine çok kısa ve yapışmayan ya da çoğunlukla nefes almaya izin veren silikonlu, kendiliğinden eriyen tamponlar tercih edilmektedir. Dolayısıyla tampon çıkarılma korkusu artık tarihe karışmıştır.

Burun ameliyatında alçı kullanmak şart mıdır? Ne zaman çıkartılır?

Burun kemiğine müdahale yapılan durumlarda ilk birkaç günde yapılan işlemi koruyacak bir desteğe ihtiyaç duyulur. Çünkü uyku sırasında yapılan yatak içi dönüşlerle ya da farkında olmadan yapılan dokunuşlarla, kemikler yerinden oynayabilir.

Geçmiş dönemlerde bu koruma alçı ile sağlanırken, günümüzde artık ısı ile şekillendirilen hafif ateller tercih edilmektedir. Dolayısı ile ameliyattan sonra burun üzerinde ağırlık yapan alçıya gereksinim olmaz.

Atel 5 – 7 gün sonra çıkarılır. Bu da ağrısız bir işlemdir.

Burun estetiği ameliyatı sonrasında normal hayata ne zaman dönülür?

Ufak müdahaleler sonrasında 3-5 gün içinde işe dönmek mümkündür. Ancak komplike işlemler geçirecek hastalarıma 7-10 gün istirahat tavsiye ederim. Bu süre kesin yatak istirahati ile geçirilmek zorunda değildir. Yakın bölgelere seyahat ve tatil yörelerinde dinlenmek de mümkündür.

Burun estetiği ile burnun son şekline ne zaman kavuşur?

Vücuda yapılan her müdahale sonrasında başlayan bir süreç olan yara iyileşmesi, 2 yılda tamamlanır. Dolayısıyla ameliyat edilen burnun son şeklini alması 6 ay- 1 yıl sürer diyebiliriz.

Sinüzit hastalığı olanlar burun estetiği yaptırabilir mi?

Kronik sinüzit hastalığı burun estetiği ameliyatına engel teşkil etmemekle birlikte bu ameliyatla birlikte giderilebilmektedir.

Burun estetiği fiyatları

Herhangi bir tedavinin fiyatlarını internet üzerinde ilan eden doktorlar, klinikler veya hastaneler suç işlemektedirler. Bu nedenle sizi tanımadan, muayene etmeden, ne istediğinizi bilmeden fabrikasyon bir ürün gibi ameliyat fiyatı veren kişi ve kurumlardan uzak durmanızı tavsiye ederim.

Burun estetiği fiyatlarını öğrenmek için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Piezorinoplasti Nedir?

Teknolojinin ilerlemesi ile tıp alanında her gün yeni gelişmeler yaşanıyor. Bu gelişmelerden bir tanesi de Piezorinoplastidir. Piezo cihazı çok ince uçlara sahip, ses dalgaları (ultrasound) ile çalışan bir kemik şekillendiricisidir.

Geçmiş yıllarda burun estetiği yapılırken kemikleri şekillendirmek için çok kaba kesici aletler ve çekiç kullanılırdı. Bu aletlerle kemikler kırılır ve güzel bir şekil elde edilmeye çalışılırdı. Ancak kaba aletleri kontrol etmek ve yönlendirmek zordu ve çoğunlukla da istemeyen yerlerden kontrolsüz kemik kırılmaları ile oluşurdu. Aletler istediğimiz ince işleri yapmak için çok kabaydı.

Piezorinoplasti sayesinde artık kaba aletleri bıraktık. Piezorinoplastide burnu çok küçük ve ses dalgaları ile çalışan törpüler ve kesiciler ile şekillendiriyoruz. Böylece:

  • Daha ince, kibar ve düzgün şekillendirme sağlayabiliyoruz
  • Kemik şekillendirilen bölgelerde pürüzler ve düzensizlikler daha az oluyor.
  • Kemikleri tam istediğimiz yerden istediğimiz kadar kesiyoruz.
  • İşlem sonrası ağrı, morluk ve şişlik daha az oluyor.

Bu avantajlardan faydalanmak için artık tüm burun ameliyatlarımı Piezo cihazı kullanarak yapıyorum.