PRP Ne Demek?

PRP “Platelet Rich Plasma” teriminin kısaltılmış halidir. Plateletler kanımızda bulunan şekilli elemanlardandır. Herhangi bir yaralanma olduğunda, kanamanın olduğu bölgeye yoğunlaşır, damarı tıkar ve kanamayı durdururlar. Bu sırada da ürettikleri ve taşıdıkları büyüme faktörlerini salgılayarak iyileşmeyi tetiklerler. Bu büyüme faktörleri temel olarak VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor), PDGF (Platelet Derived Growth Factor) ve TGF-β (Transforming Growth Factor β), EGF (Epidermal Growth Factor)'dür. Yani plateletler vücutta oluşan hasarın onarılmasında anahtar rol oynayan elemanlardandır.

Salgıladıkları büyüme faktörleri sayesinde hasar bölgesine iyileşmeyi sağlayan makrofaj, fibroblast gibi hücreleri çağırırlar. Bu hücreler de hasar bölgesinde kollagen sentezi, damarlanma artısı, organik altyapının oluşturulması gibi işlemleri gerçekleştirerek yeni ve hasarsız doku oluştururlar.

Bu tedavide amaç, kişinin kendi kanında bulunan plateletlerin konsantre edilerek istenen böyleye yoğun olarak verilmesidir. Böylece bu bölgede büyüme faktörleri salgılanacak, yeni kollagen ve elastik lifler üretilecek, damarlanma arttırılacak, yeni ve hasarsız dokular üretilecek, yıpranmış dokular yenilenecektir.

PRP nasıl elde edilir?

Önce kişiden 20-25 cc kan alınır. Bu kan belli kimyasal ve santrifüj işlemlerinden geçirilerek içindeki plateletler yoğunlaştırılır, işe yaramayacak kısımlar ayrılır. Elde edilen PRP istenilen bölgeye uygulanır.

PRP tedavisi kimler için uygundur?

Artık orta yaşlara gelmiş, cildinde yıpranma, yaşlanma hafif kırışıklıklar başlamış kişiler PRP tedavisinden özellikle fayda görecektir. Cilltteki dolgunluk ve parlaklık artacak, daha elastik ve sıkı bir hal alacaktır.

PRP uygulama alanları Nelerdir?

Estetik plastik cerrahide PRP temel olarak şu durumlarda kullanılır:

PRP hangi yolla verilir?

PRP sıklıkla mezoterapi yoluyla, yani istenen bölgede deri altına küçük aralıklarla azar azar enjekte edilerek verilir. Bu sırada oluşabilecek acıyı önlemek amacıyla öncesinde lokal anestezik kremler kullanılır.

Bunun dışında dermaroller uygulaması sonrasında maske şeklinde ya da dolgu biçiminde enjekte edilerek de kullanılabilir.

PRP uygulaması ne sıklıkla yapılır?

İyi bir etki için 2-3 hafta ara ile 3 ya da 4 kez tekrarlanır. Cildin ışıltı ve tazeliğini koruması için 6 ayda bir tekrarlanması önerilir.

PRP uygulamasının yan etki ya da alerji riski var mıdır?

Bu uygulamada kişinin kendi kanından yoğunlaştırılan elemanlar kullanıldığı için, steril şartlar korunup kaliteli bir PRP kiti kullanıldığında herhangi bir yan etki ya da alerji görülmesi beklenmez.

PRP uygulaması “kök hücre” uygulaması mıdır?

Son günlerde PRP tedavisi için “kök hücre” uygulaması denmektedir. Bu aslında bir aldatmacadır, şarlatanlıktır. “Kök hücre tedavisi” denerek insanlar kandırılmaktadır.

PRP uygulaması kök hücre tedavisinden tamamen farklı, daha basit, daha ucuz, daha pratik bir tedavidir. Kök hücre uygulaması çok daha sofistike şartlar ve laboratuvarlar gerektirir. Elde edilmesi, etkileri, uygulama yöntemleri tamamen farklıdır.

Kök hücre uygulaması yapıyor musunuz?

Evet, kök hücre uygulaması da yapabiliyoruz. Kişiden alına yağ dokusu içindeki kök hücreleri izole ettirip istenen bölgelere enjekte ediyoruz. Bu dokuyu da gerekirse PRP ile desteklemek mümkündür. Kök hücre uygulaması hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Hücresel Tedaviler

Hücresel Tedaviler

Prof. Dr. Onur Egemen

Adres: Fulya Mah. Büyükdere Cad No:74 Torun Center Flat Office 207 Şişli /İstanbul

Bize Ulaşın

+90 (505) 973 48 73

Randevu Al

Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan estetik cerrahi operasyonlara ait bilgi, görüntü ve yorumlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı, tedavi ve takip yöntemlerindeki kesin karar hekim tarafından verilecektir. Sitemizde yer alan operasyonların tümü Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir.
© 2024 Prof. Dr. Onur Egemen Tüm hakları saklıdır.