Meme Dikleştirme (Mastopeksi)

Tarih boyunca kadınlığın ve doğurganlığın sembolü olan meme, kadın güzelliği için de kilit rol oynar. Güzel memenin dolgun, diri ve dik olması istenir. İster küçük ister büyük olsun, sarkmış memeler beğenilmez. Meme sarkmasından kurtulmanın en kesin yolu meme dikleştirme (mastopeksi) ameliyatıdır. Sporla memeyi dikleştirmek mümkün değildir. Çünkü göğüs kası memenin içinde değil, arkasında yer alır. Spor yaptıkça bu kasın gelişmesi sağlanır. Ama memenin içinde yer alan meme bezi ve yağ dokusunun spor ile toparlanması mümkün değildir.

Meme neden sarkar?

Yer çekiminin etkisi, doğumlar ve emzirmenin yarattığı deformasyon, yıllar içinde dokuların elastikiyetini kaybetmesi gibi sebeplerle meme yapısı değişebilir. Daha önceleri dik, dolgun, diri gönümde olan memeler zamanla içleri boşalmış, gevşemiş ve sarkık bir hal alabilir.

Meme; temel olarak yağ ve meme bezinden oluşur. Kilo alma yağ dokusunu artırır. Emzirme, meme bezini şişirir ve her ikisi birden de memeyi büyüterek memeyi saran ciltte çatlaklar, sarkmalar oluşmasına yol açar.

Ayrıca bu etkilerle meme başı ve çevresindeki kahverengi alan genişler, estetik algıyı bozar. Kilo aldıkça, memeyi göğüs duvarına asan bağlar artık memeleri taşıyamaz hale gelir. Meme önce meme katlantısı hizasına, sonra da bu katlantının daha da altına doğru sarkar. Meme başı karşıya değil, aşağıya doğru döner.

Kilo alıp vermek de bu sürece olumsuz yönde katkı yapar. Doğum sonrası evde çocuklarla geçirilen sürenin artması, yaşama alışkanlıklarının değişmesi, egzersize ayrılan sürenin azalması gibi sebepler de kilo alma sorununu arttırır.

Memenin dik durmasını sağlayan, memeyi göğüs duvarına asan “asıcı bağlar”dır. Doğumlar, emzirme, kilo alıp vermeye bağlı olarak bu asıcı bağlar gevşeyip uzadıktan sonra tekrar kısalıp eski hallerine dönmeleri mümkün değildir. Yapılması gereken memeyi tekrar şekillendirip göğüs duvarında olması gereken yerine yeniden asmaktır.

Meme büyümesi ve sarkması başka hangi sağlık sorunlarına yol açar?

Meme sarkması sadece estetik görünüm bozukluğuna yol açmaz. Göğüs duvarına asılı pozisyonda duran memeler zaman içinde gövdeyi öne doğru çekmeye başlar. Memeler büyüdükçe bu etki artar ve önü alınamayan bel ağrıları ortaya çıkar. Sütyenler omuzlara baskı yaparak, omuz, boyun, kol ağrıları yaratır. Bu ağrılar nedeni ile yanlışlıkla boyun fıtığı tedavisi gören çok sayıda kadın vardır. Menapoz sonrası kemik yoğunluğunda azalma nedeni ile bu ağrılar daha da şiddetlenir.

Meme altlarında kızarıklıklar, pişikler ve mantarlar oluşur. Sarkmış ve büyük memeler nedeni ile rahatça spor yapamayan ve beğendiği giysileri kendisine yakıştıramayan kadınlarda moral bozukluğu, güvensizlik ve depresyon başlar.

Meme sarkması ameliyatsız tedavi edilebilir mi?

İnterneti taradığınızda meme dikleştirme, memelerin sarkmasını önleme ve meme büyütme ile ilgili binlerce alternatif yöntem önerildiğini görebilirsiniz. Bitkisel yağlar, bitkisel kremlerle masajlar, bu amaçlarla geliştirildiği iddia edilen cihazlar ve masaj aletleri gibi aslı ve etkisi olmayan çok sayıda binlerce çözüm önerilmiştir. Ne yazık ki bu yöntemler para ve zamanı boşa harcamaktan öteye geçemez. Daha da kötüsü bu yöntemler zararlı bile olabilir. Kısacası meme sarkmasını bu tip dışı yöntemlerle önlemek ve dikleştirmek mümkün değildir.

Meme sarkmasına karşı uygulanması gereken en kalıcı ve kesin yöntem ehil ellerde yapılan meme dikleştirme ameliyatıdır.

Kimler meme dikleştirme yaptırabilir?

Normalde meme başı karşıya bakar, meme dokusu meme altı katlantısının üstünde yerleşiktir.

Hafif Sarkmada (1. Derece) meme başı meme altı katlantısı seviyesine inmiştir. Meme dokusunun büyük kısmı meme altı katlantısının üstündedir. Bu derecedeki memeleri dikleştirmek için uygun olgularda sadece meme protezi bir süre için yeterli çözüm sağlayabilir. Meme protezi memeyi hem dolgunlaştırırken hem de bir miktar yukarı iterek istenen etkiyi sağlar. Böylece uzun bir süre için meme üzerinde iz bırakmadan toparlanma sağlanmış olur. Ancak yaşlanma süreci devam edeceği için bir süre sonra dikleştirme ihtiyacı doğabilir.

Orta derecede sarkmada (2. Derece) meme başı seviyesi meme altı katlantısının altına inmiştir. Meme dokusunun çoğu da meme altı katlantısının altına sarkmıştır. Ciddi derecede sarkmada (3. Derece) artık meme tamamen sarkmış ve boşalmıştır ve meme başı yere doğru bakar. 2. ve 3. Derece memeleri toparlamak için meme dikleştirme ameliyatı şarttır. Yalancı sarkmada (pseodoptosis) ise meme başı meme altı katlantısının üzerinde iken meme dokusunun meme altı katlantısından aşağı doğru sarktığı durumdur. Bu memeler için de meme dikleştirme ameliyatı gereklidir.

Meme dikleştirme nasıl yapılır?

Hazırlık

İşlem öncesi hasta ve hekimin birbirini tanıdığı detaylı görüşme şarttır. Hasta beklentilerini, hekimde yapabileceklerini anlatmalıdır. Beklenti ve hekimin yapabilecekleri uyumlu ise süreç ilerleyebilir.

Meme Dikleştirme Ameliyatına ve Yöntemine Nasıl Karar Verilir?

Meme dikleştirme ameliyatından önce ayakta detaylı muayene yapılır. Meme başının konumu, olması gereken yeni yer ve meme bezi miktarı ölçülür. Meme sarkması 1. derecede (hafif) ve hacim eksikliği mevcut ise silikon protez ile uzun dönem kabul edilebilir sonuç elde etmek mümkün olabilir. Meme sarkması 2 ve 3. derecede ve hacim yeterli ise meme dikleştirme işlemi yapılarak istenen sonuç elde edilir.

Memedeki sarkma fazla ve aynı zamanda meme hacmi de yetersiz ise memeyi hem dikleştirmek hem de bu işlem sırasında silikon protez koyarak hacim kazandırmak gereklidir. Bu işleme dikleştirme+protez (augmentation mastopexy) denir. Dikleştirme+protez memenin en çok deneyim gerektiren ve en zor ameliyatıdır. Çünkü dikleştirme sırasında memeden hacim çıkartılırken, protez ile de hacim eklenir. Yani birbirine zıt iki işlemi aynı anda gerçekleştirip ortaya güzel bir sonuç çıkarabilmek ancak bu işlem konusunda yeterli deneyime sahip estetik cerrahlar tarafından gerçekleştirilebilecek bir ameliyattır. Yine de dünya literatüründe dikleştirme + protez işleminin memenin en çok revizyona ve düzeltmeye ihtiyaç duyulan ameliyatı olduğu belirtilmektedir.

Revizyon riski yüksek olan adaylarda bu işlemi iki seansta yapmak da mümkündür. Birince ameliyatta meme dikleştirilir, ikincide de protez ile hacim kazandırılır.

İşlem Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Memeye yapılacak her işlemden önce uygun meme görüntüleme yöntemi (ultrason, mamografi, MR) ile meme dokusunun sağlıklı olduğu belirlenmelidir.

Ameliyat ne kadar sürer? 

Meme dikleştirme ameliyatları çoğunlukla 2 ila 4 saat arası sürer. Kullanılacak tekniğe göre ameliyat süresi de değişiklik arz eder.

Anestezi Yöntemi

Meme dikleştirme ameliyatları, genel anestezi altında, estetik plastik cerrahi hekimleri tarafından, ameliyathane koşullarında gerçekleştirilen estetik ameliyatlardır.

Ameliyat Tekniği

Meme dikleştirme ameliyatlarında sarkık meme dokusu yeniden şekillendirilir. Fazla derinin alınması ve meme başının olması gereken yere getirilmesi gerekir. Ameliyatın başarısı açısından en önemli unsurlar, göğüslere vücutla orantılı bir görünüm kazandırmak, her iki memede simetri yaratmak ve yara izlerinin mümkün olduğunca belirsiz ve silik olmasını sağlamaktır.

Meme dikleştirme ameliyatında uygulayacağımız teknik hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Çok hafif sarkmalarda meme dokusunun hacmi de yeterli düzeyde ise silikon protez ile dikleştirme elde edilebilirken göğüs duvarının aşağıya indiği durumlarda yalnızca protez ile memeyi toparlamak mümkün olmayacaktır. Bunun gibi ileri düzeydeki sarkmalarda memeyi yukarı doğru almak gerekir.

Eğer göğüste vücutla orantısız bir büyüklük söz konusuysa meme dokusunun bir kısmı çıkarılır. Meme küçük ve içi boşalmışsa yukarı doğru çıkarırken içine silikon protez yerleştirerek yükseltmek gerekecektir.

Meme dikleştirme ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıldır? 

İşlemden sonra uyandığınızda kendinizi odanızda ve memeleriniz bantlı olarak bulacaksınız

3-4 saat sonra sıvı gıdalar almaya başlayabilirsiniz. Odanız içinde gezinebilirsiniz.

İlk gece hafifçe ağrılar olsa bile, ağrı kesiciler ile rahatlıkla kontrol edilir.

Hastanede olan süreç içinde sizi desteklemek için gerekli ağrı kesici, serum ve antibiyotik tedavisi uygun şekilde planlanacaktır.

Çoğu hastamız ertesi gün tekrar kontrol edilir, drenleri çıkartılarak taburcu edilir (Bazı hastalarımızda kendi güvenlileri için drenleri 1-2 gün daha tutabiliriz).

Eve gittiğinizde bol sıvı gıda ile beslenmeniz, önerilen antibiyotik ve ağrı kesicileri uygun şekilde kullanmanız, sutyeninizi hiç çıkarmadan sıkı şekilde giyinmenizi öneririz.

İlk günlerde kollarınızı çok kullanacağınız faaliyetlerden uzak durmanızı, ağrı hissettiğiniz hareketleri yapmamanız iyileşmenizi hızlandıracaktır.

İşlemden 3-4 gün sonra banyo yapabilirsiniz. 5-7 gün içinde normal yaşamınıza dönebilirsiniz.

Meme Estetiği Ameliyatı Çeşitleri

Yaşanılan sorunun cinsine göre karar verilerek uygulanabilecek değişik meme estetiği çeşitleri vardır.

Meme Estetik Ameliyatı Çeşitleri

Yaşanılan sorunun cinsine göre karar verilerek uygulanabilecek değişik meme estetiği çeşitleri vardır.

Meme Dikleştirme Hakkında Sizden Gelen Sorular

Süt verebilmek için meme başı- süt kanalları ve meme bezi ilişkisinin bozulmadan korunması gereklidir. Meme dikleştirme işlemi sırasında bu ilişkiyi koruyacak, bu ilişkiye zarar vermeyecek teknikler seçilirse süt vermek mümkündür.

Meme küçültme ameliyatı sonrasında emzirme fonksiyonunun kaybedilmesi riski vardır. Ameliyat tekniğinin seçimi sırasında memenin büyüklüğü, memedeki sarkmaya bağlı olarak meme başının memeye göre konumu, hastanın yaşı ve ameliyat sonrası çocuk sahibi olmak isteyip istememesi gibi birçok unsur etkilidir.

Meme bezini ve meme bezinin meme başıyla bağlantısını koruyan teknikler ile ameliyatı yapmak mümkün olsa da emzirme fonksiyonunu korumak bir yere kadar mümkündür. Fakat aşırı büyük memelerde yeterli küçültmeyi sağlayabilmek söz konusu olduğunda hastayı önceden bilgilendirerek emzirme fonksiyonundan feragat edilebilir.

Prof. Dr. Onur Egemen

Adres: Fulya Mah. Büyükdere Cad No:74 Torun Center Flat Office 207 Şişli /İstanbul

Bize Ulaşın

+90 (505) 973 48 73

Randevu Al

Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan estetik cerrahi operasyonlara ait bilgi, görüntü ve yorumlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı, tedavi ve takip yöntemlerindeki kesin karar hekim tarafından verilecektir. Sitemizde yer alan operasyonların tümü Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir.
© 2024 Prof. Dr. Onur Egemen Tüm hakları saklıdır.