Meme Küçültme

Meme Küçültme ameliyatı büyük memelerin yol açtığı sırt ağrıları, duruş bozukluğu, omuz ağrısı, nefes almada güçlük, sütyen askılarının omuzda yarattığı çöküklük, meme altındaki hijyen problemlerini (pişik veya mantar enfeksiyonları gibi) çözmeye yarayan rekonstrüktif bir işlemdir.

Meme neden sarkar?

Yer çekiminin etkisi, doğumlar ve emzirmenin yarattığı deformasyon, yıllar içinde dokuların elastikiyetini kaybetmesi gibi sebeplerle meme yapısı değişebilir. Daha önceleri dik, dolgun, diri gönümde olan memeler zamanla içleri boşalmış, gevşemiş ve sarkık bir hal alabilir.

Kilo almak ve vermek de bu sürece olumsuz yönde katkı yapar. Doğum sonrası evde çocuklarla geçirilen sürenin artması, yaşama alışkanlıklarının değişmesi, egzersize ayrılan sürenin azalması gibi sebepler de kilo alma sorununu arttırır. Meme; temel olarak yağ ve meme bezinden oluşur. Kilo alma yağ dokusunu arttır, emzirme meme bezini şişirir, her ikisi birden de memeyi büyüterek memeyi saran ciltte çatlaklar, sarkmalar oluşmasına yol açar.

Ayrıca bu etkilerle meme başı ve çevresindeki kahverengi alan genişler, estetik algıyı bozar. Kilo aldıkça, memeyi göğüs duvarına asan bağlar artık memeleri taşıyamaz hale gelir. Meme önce meme katlantısı hizasına, sonra da bu katlantının daha da altına doğru sarkar. Meme başı karşıya değil, aşağıya doğru döner.

Meme büyümesi başka hangi sağlık sorunlarına yol açar?

Meme büyümesi sadece estetik görünüm bozukluğuna yol açmaz. Göğüs duvarına asılı pozisyonda duran memeler zaman içinde gövdeyi öne doğru çekmeye başlar. Memeler büyüdükçe bu etki artar ve önü alınamayan bel ağrıları ortaya çıkar. Sütyenler omuzlara baskı yaparak, omuz, boyun, kol ağrıları yaratır. Bu ağrılar nedeni ile yanlışlıkla boyun fıtığı tedavisi gören çok sayıda kadın vardır. Menapoz sonrası kemik yoğunluğunda azalma nedeni ile bu ağrılar daha da şiddetlenir.

Meme altlarında kızarıklıklar, pişikler ve mantarlar oluşur. Büyük memeler nedeni ile rahatça spor yapamayan ve beğendiği giysileri kendisine yakıştıramayan kadınlarda moral bozukluğu, güvensizlik ve depresyon başlar.

Meme sarkması ve büyümesi ameliyatsız tedavi edilebilir mi?

Memeler büyüdükten ve sarktıktan sonra onları tekrar küçültüp dikleştirecek ameliyatsız bir yöntem mevcut değildir.  Kişi kilo verse bile, memeyi taşıyan bağlar bir kez gevşemiş, cilt sarkmış, meme başı genişlemiştir. Bu noktadan sonra kilo vermek sadece sarkık memenin içinin daha da boşalmasına ve buruşmasına sebep olur. Tüm bu olumsuzluklar ancak meme küçültme ve meme dikleştirme ameliyatları ile düzeltilebilir.

Meme küçültme ameliyatı nasıl yapılır?

Estetik cerrahinin tarihçesi içerisinde meme küçültme ve dikleştirme ameliyatları özel bir yer kaplar. 19. yüzyılın başlarından itibaren pek çok cerrah kadınların bu sorunlarına çareler aramıştır. Yüzlerce değişik ameliyat tekniği ortaya çıkmıştır. Süreç memeyi ve meme başını tamamen almakla başlamış, meme başını serbest olarak taşıma ile devam etmiş ve zamanla anatomik ve cerrahi bilginin gelişmesi ile meme başının canlı ve duyulu taşındığı, memenin fazlalığının alınarak kalan kısmının şekillendirildiği yöntemlere ulaşılmıştır.

Bu modern tekniklerle oldukça tatmin edici sonuçlar elde edilmesine rağmen, oluşan izleri daha da azaltmak amacı ile araştırmalar devam etmiştir. Böylece artık günümüzde izlerin daha da kısaldığı kısa izli (short-scar) tekniklere ulaşılmış, meme başı canlılığı, duyusu ve emzirme yeteneğinin korunduğu, memenin hem küçültülüp hem de dikleştirildiği teknikler yerleşmiştir.

Meme küçültme ameliyatı ne kadar sürer? 

Meme küçültme ameliyatları çoğunlukla 2-4 saat sürer. Memelerin büyüklüğü ve seçilen tekniğe göre farklılıklar oluşabilir.

Hangi anestezi yöntemi kullanılır? 

Meme küçültme ameliyatı genel anestezi altında, plastik cerrahlar tarafından, ameliyathane koşullarında gerçekleştirilen işlemlerdir.

Ameliyatımı yaparken hangi teknik kullanılır? 

İyi bir cerrah sadece tek bir tekniğe bağlı olarak çalışmaz. Kişinin vücut ve meme yapısı, yaşı, beklentisi, iyileşme süreci, doğum yapıp yapmayacağı, ek hastalıkları, yaşam alışkanlıkları gibi pek çok değişkeni değerlendirip başvuran kişi ile birlikte en uygun tekniği seçmede yol gösterir. Memenin çok büyük olmadığı, hafifçe irileşip sarktığı, meme başının meme altı katlantısının altına çok inmediği, göğüs çentiği-meme başı mesafesinin çok uzamadığı olgularda, kısa izli ameliyatları yapmak mümkündür. Sadece meme başından başlayıp, meme katlantısına uzanan dikey bir iz oluşacak, bu da zamanla solacaktır.

Ancak memenin oldukça dolgun ve iri olduğu, göğüs çentiği-meme başı mesafesinin çok arttığı (>10 cm) olgularda çok kısa izli teknikler güvenli değildir. Meme başının canlılığı ve duyusunun korunması için biraz daha uzun izlere sebep olacak teknikler tercih edilir. Ama yine de bu izler meme altında meme katlantısı hizasında kalacak ve karşıdan bakıldığında görünmeyecektir. İleri derecede büyük memelerde, ileri yaşlı ve ek hastalığı olan kişilerde daha hızlı ve çabuk iyileşen teknikler tercih edilecektir.

Hangi ameliyat teknikleri daha iyi ve kalıcı sonuç verir?

Yapılan işlemle kalıcı sonuç elde etmek isteyen plastik cerrah, şu şartları mutlaka yerine getirmelidir

Meme başı çevresindeki koyu renkli alan genişlemişse küçültülmelidir.

Meme başı, duyusu ve kan akımı korunarak yeni yerine canlı olarak taşınmalıdır.

Fazlalık ve sarkmış meme dokusu alındıktan sonra kalan meme dokusu şekillendirilmelidir.

Bu şekillendirme sırasında gerekirse liposuction kullanılarak koltuk altına doğru uzanan meme kuyruğu küçültülmelidir.

Mümkün olduğunda kısa izler oluşturulmalıdır.

Meme cildi, hiçbir gerginlik oluşturmadan rahatça meme dokusu üzerine yayılarak dikilmelidir.

Meme derisi, sadece meme dokusunu çevreleyen bir örtü olarak düşünülmelidir. Eski tekniklerde meme küçültülüp, deri gergin olarak dikilir ve memeyi bu deri dikişleri taşırdı. Ancak meme derisi hiçbir zaman memeleri taşıyacak kadar güçlü değildir. Bu nedenle eski tekniklerde izler genişler, meme hızla yeniden sarkardı.

Oysa günümüzde meme dokusu ve derisi ayrı yapılar olarak düşünülmektedir. Fazlalıklar çıkarıldıktan sonra kalan doku dikişlerle şekillendirilip, göğüs duvarına asılır. Deri ise kibarca üzerine yayılır ve dikilir. Böylece sonuç kalıcı, izler ise geçici olur.

Meme Küçültme Ameliyatı Öncesi

İşlem sonrası nasıl bir görünüme kavuşacağınız konusunda doktorunuzla detaylı olarak konuşmalısınız. İstediğiniz meme büyüklüğü konusundaki fikrinizi söylemelisiniz. İyileşme süreciniz hakkında bilgi almalısınız. İşinize ne zaman dönebileceğinizi sormalısınız. Gerçekçi beklentiler içinde olmalısınız.

Meme küçültme ameliyatı sonrası iyileşme süreci nasıl? 

Meme küçültme sonrası iz kalır mı?

Meme küçültme ameliyatı sırasında oluşan izler önce kırmızı, sonra eflatun ve pembe renkte görünür ve 6 ay ila 1 yıl içinde tamamen solup belirsizleşir. Çoğunlukla belli belirsiz bir hal alır.

Meme ameliyatından önce iz konusu çok konuşulur ama ameliyattan sonra nedense kimse izden bahsetmez. Çünkü yeni oluşturulan meme şeklini beğenen ve iri meme taşımanın sıkıntılarından kurtulan hastalarımız ortaya çıkan izden şikâyetçi olmamaktadır. Zaten bu izler de 1 sene içinde belli belirsiz bir hal alır. Ameliyat sonrası izleri azaltmak için iz azaltıcı kremler ve silikon jeller reçete edilecektir.

Hipertrofik skar ve keloid oluşumu genetik yatkınlıkla ilgili olup, yaraları aşırı iz ile iyileşen kişiler hekimlerini bu konuda uyarmalıdır. Böylece ameliyat sonrası bu izleri azaltmak için daha farklı işlemler planlanacaktır.

Meme Küçültme ameliyatı kaç yaşından itibaren yapılabilir?

18 yaşından itibaren meme küçültme ameliyatı yapılabilir. Memenin aşırı büyük olduğu, çeşitli hormonal bozuklukların söz konusu olduğu durumlarda yaş sınırını daha da geriye çekmek mümkündür.

Ayrıca ergenlik döneminde memelerin ileri derecede asimetrik olmasına bağlı ortaya çıkabilecek anatomik ve psikolojik sorunlar nedeni ile de daha erken yaşta ameliyat yapılabilir.

Meme küçültme ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Operasyon sonrası en az 3 gün istirahat etmeniz gereklidir. Ameliyat sonrası antibiyotik ve ağrı kesiciler kullanacaksınız. İlaçlarınızı, kontrollerinizi ve pansumanlarınızı aksatmamanız çok önemlidir.

İyileşme süresince kolunuzu zorlayan fiziksel aktivitelerden en az 4 hafta kaçınmalısınız. Bir şeyleri itmek, çekmek ,yüzmek gibi işlerden kaçınınız. İlk ay sporcu sütyeni giymeniz hem ağrıların azalmasında hem de memelerin şekillenmesinde faydalıdır. Ameliyat sonrası sigara içilmemesi iyileşmenizi hızlandırır, iz kalitesini arttırır.

Meme küçültme sonrası emzirebilir miyim?

Emzirebilmek için “meme başı-süt kanalları-meme bezi” ilişkisinin sağlam olması gereklidir. Memelerin aşırı büyük olmadığı, bebe başının çok sarkmadığı durumlarda kullanılan teknikler bu ilişkiyi bozmaz. Ancak memeler büyüdükçe, meme başının yukarı doğru taşınacağı mesafe arttıkça elbette emzirememe riski de artar.

Her meme ameliyatında emzirme fonksiyonunu koruyacak teknikler kullanmak için çabalamaktayım. Ancak yine de meme küçültme ameliyatlarından sonra emzirme fonksiyonunun kaybı az da olsa bir ihtimaldir. Çünkü her meme küçültme ameliyatında mutlaka bir miktar meme dokusu çıkarılır (memeyi küçültmek için bu şarttır).

Meme Estetiği Ameliyatı Çeşitleri

Yaşanılan sorunun cinsine göre karar verilerek uygulanabilecek değişik meme estetiği çeşitleri vardır.

Meme Estetik Ameliyatı Çeşitleri

Yaşanılan sorunun cinsine göre karar verilerek uygulanabilecek değişik meme estetiği çeşitleri vardır.

Meme Estetiği Hakkında Merak Edilen Sorular

Meme estetik ameliyatı için genellikle vücut gelişiminin tamamlanması beklenmelidir. Bu sebeple ergenlik çağını bitirmemiş kadın ve erkeklerde meme estetik ameliyatı ideal bir tedavi olarak tavsiye edilmez. Meme dokusunun anatomik gelişimi genellikle 18-20 yaşında tamamlanır. Bu yaştan sonra meme estetiği yapılabilir.

Meme estetiği öncesi yapılması gerekenlere göz atalım:

Meme estetiği öncesi doktorunuzla aynı doğrultuda düşündüğünüzden emin olmanız gerekir. Karşılıklı oluşan güven ve hastanın doğru bilgilendirilmesi başarının temel anahtarıdır.

  • Doktorunuzu mutlaka; daha önce geçirdiğiniz ameliyatlar ve kullandığınız ilaçlar hakkında bilgilendirmelisiniz
  • Ailenizde kanser tedavisi görmüş kimse varsa doktorunuzla paylaşmalısınız
  • Ameliyat öncesinde doktor kontrolü olmalı ve kan tahlillerinizi yapılmalıdır. Bu tip önemli tahlillerin son güne bırakılmaması gerekir
  • Ameliyat öncesi mamografi ve ultrason tetkikleri önemlidir
  • Size uygun operasyon yöntemi, doğru protez şekli ve vücudunuza uygun ölçü gibi ameliyatınız için önemli konular ve operasyon sonrası
    vücudunuzun şeklinin nasıl olacağı doktorunuzla mutlaka konuşmanız ve tedavi öncesi hemfikir olmanız gereken noktalardır

Prof. Dr. Onur Egemen

Adres: Fulya Mah. Büyükdere Cad no:74 Torun Center Flat Office 207 Şişli /İstanbul

Bize Ulaşın

+90 (505) 973 4873

Randevu Al

Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan estetik cerrahi operasyonlara ait bilgi, görüntü ve yorumlar bilgilendirme amaçlıdır. Tanı, tedavi ve takip yöntemlerindeki kesin karar hekim tarafından verilecektir. Sitemizde yer alan operasyonların tümü Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir.
© 2024 Prof. Dr. Onur Egemen Tüm hakları saklıdır.